donderdag 24 maart 2011

Fieldtrip Sportboulevard Dordrecht 02-03-2011.

Fieldtrip Sportboulevard Dordrecht 02-03-2011.

Deze fieldtrip werd speciaal aangeboden voor de klas met als specialisatie sportmanagement. In blok c zijn wij bezig geweest met een project betreffende Sportcity Manchester. In de stad Manchester (Engeland) heeft men een enorme sportboulevard met vele verschillende sportfaciliteiten op één locatie. Daarom sloot de fieldtrip naar de sportboulevard van Dordrecht goed aan bij zowel mijn specialisatie als de opdracht in het blok. Nog niet eerder had ik een sportboulevard bezocht met deze omvang waardoor ik ook absoluut mijn kennis kon verijken op deze dag.

Een korte omschrijving van de dag:

We werden om 8:30 uur verwacht bij de sportboulevard van Dordrecht. De sportboulevard Dordrecht is nog maar 2 jaar geopend en dit merkte ik in de stad Dordrecht. Bij het vragen van de weg was het opvallend om te zien dat veel mensen niet wisten wat ‘de sportboulevard’ was. Eenmaal aangekomen bij het complex verbaasde mij dit des te meer. De sportboulevard bestaat vooral uit een enorm koepel gebouw, dat eigenlijk niet te missen valt. Voordat de dag begon had ik dus al een vraag aan de persoon die ons wegwijs zou gaan maken op de sportboulevard.




Het gebouw waarin vele sportfaciliteiten samen komen op de sportboulevard Dordrecht.

Eenmaal binnen in het gebouw werden wij ontvangen, met koffie en thee, in een vergaderzaal. Hier werd door een oud NHTV vrijetijdsmanagement student een presentatie gehouden. Deze student heeft tijdens zijn opleiding stage gelopen bij de sportboulevard en na zijn opleiding werd hem een baan aangeboden bij de sportboulevard. Hij gaf ons informatie over de geschiedenis, de faciliteiten, de organisatie, de evenementen, de sporten, de samenwerking met gemeente en bedrijven, de financiën, de toekomst en zijn eigen taken. Een enorme hoeveelheid informatie. Veel informatie was nieuw en ontzettend nuttig voor me. Niet alleen voor mij persoonlijk maar ook voor het project van blok c.

Vervolgens volgde een rondleiding door het gehele gebouw. Al de mogelijkheden van de sportboulevard werden zichtbaar. Bij de verschillende sportfaciliteiten (wedstrijdzwembad, recreatiezwembad, gymzaal, turnhal, schaatsbaan) werd een uitleg gegeven waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. De medewerker liet ons inzien dat bepaalde keuzes niet zomaar en niet zo eenvoudig zijn om te maken. Zowel eenvoudige kleine keuzes als belangrijke grote keuzes zijn afhankelijk van vele verschillende factoren. Vaak moeten meerdere partijen tevreden worden gehouden en altijd zijn de keuzes afhankelijk van het budget. Er was ook ruimte om vragen te stellen. Dit heb ik volop gedaan omdat er veel vragen bij me opkwamen.

Na de rondleiding werd de dag beëindigd. Persoonlijk vond ik het een ontzettend interessante en nuttige fieldtrip. Ik heb veel vragen gesteld en ontzettend veel nieuwe informatie ontvangen waarmee ik in de toekomst absoluut mee verder kan.

De organisatie en de geschiedenis van de Sportboulevard Dordrecht:

De Sportboulevard Dordrecht is er voor sporters uit heel Dordrecht en omstreken. Zowel recreatieve sporters als toptalenten kunnen er voor een breed sportaanbod terecht. Het complex biedt onder andere onderdak aan een ijshal, een wedstrijd- en recreatiebad, een sporthal en een turnzaal.

De Sportboulevard biedt ruimte aan lokale sportverenigingen en Dordtse sporters van elk niveau. Er is veel aandacht voor het begeleiden van jeugd, jongeren en talent en daarnaast lenen de ijshockeyvloer, het 50-meterbad en de sporthal zich uitstekend voor topsportevenementen.

Gezondheidspark Dordrecht
Het complex maakt onderdeel uit van het Gezondheidspark Dordrecht, waarin het verbouwde Albert Schweitzer ziekenhuis, woningen, kantoren, winkels en parkeerplaatsen een plaats krijgen. Zo ontstaat de komende jaren een unieke verbinding tussen sport, zorg, gezondheid en plezier voor Dordrecht en de Drechtsteden.

De Sportboulevard: feiten en cijfers
De Sportboulevard Dordrecht is een bijzonder complex, dat uniek is voor Nederland. Er is dan ook van alles over te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat:
- De Sportboulevard Dordrecht het grootste overdekte sportcomplex van Nederland is?
- De Sportboulevard plaats biedt aan onder meer een ijsbaan, een turnzaal, een sporthal, een zwembad, verenigingsruimten en een parkeergarage?
- De Sportboulevard een groot aantal bestaande sportaccommodaties vervangt, waaronder zwembad Aquapulca, sporthal Sterrenburg en schaatsbaan Drechtstedenhal?
- De Sportboulevard zo’n 40.000 vierkante meter beslaat?
- Duurzaamheid heel belangrijk was bij het ontwerpen van het complex? Met slimme technieken wordt bijvoorbeeld energie bespaard en het zwembad heeft geen chloorlucht.
- Het wedstrijdbad tot de top 3 van Nederlandse topzwembaden gaat behoren?

De geschiedenis
Het idee voor de Sportboulevard Dordrecht ontstond aan het einde van de jaren negentig. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wilde graag uitbreiden, maar zwembad Aquapulca lag in de weg. De sportaccommodaties in Dordrecht die uit de jaren zeventig stamden, waren bovendien toe aan een renovatie. Daarvoor werd een oplossing gezocht: het starten van een nieuwbouwproject op de vrije ruimte van het voormalige buitenbad en een gesloopte tennishal. In 2004 stemde de gemeente Dordrecht vóór de realisatie van de Sportboulevard.
Een duurzaam gebouw
Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid bij het ontwerpen van het gebouw. Bijzonder is bijvoorbeeld de gebruikte installatietechniek, waarbij de ijsbaan en het zwembad zijn gekoppeld. De warmte die vrijkomt bij het maken van ijs, wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. Dat bespaart energie. Ook de zwemwaterzuivering is innovatief. Dankzij een combinatie van bouwkundige filters en moderne desinfectietechnologie, heeft het zwembad geen chloorlucht.

Bron:
http://www.sportboulevarddordrecht.nl/

De belangrijkste leerpunten van deze fieldtrip en de bijdrage aan mijn werkveldoriëntatie zijn duidelijk.

- Een sportboulevard biedt ontzettend veel mogelijkheden voor verschillende partijen als gemeente, bedrijven, sporters en sportbonden.
- Een sportboulevard is (meestal) niet winstgevend. Dit is ook niet het voornaamste doel.
- Werken als projectleider bij een sportboulevard vergt veel verschillende kwaliteiten.
- Werken als projectleider bij een sportboulevard betekent hard werken en onregelmatige werktijden.
- Werken als projectleider bij een sportboulevard is uitdagend en gevarieerd.
- Bij de aanleg en het gebruik maken van een sportboulevard moet rekening worden gehouden met veel verschillende partijen.
- Bij de aanleg van een sportboulevard moeten belangrijke keuzes worden gemaakt die gebaseerd zijn op goede informatie uit onder andere onderzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten